Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Activiteiten

Mozaïek earthship in Zwolle

Earthship in doepark de Nooterhof in  Zwolle

Earthships zijn een begrip voor mensen die belangstelling hebben voor ecologisch bouwen. Het is de naam voor een gebouw dat in de visie van de Amerikaanse architect Michael Reynolds, wiens geesteskind het is, grotendeels is opgetrokken uit gerecyclede materialen en materialen die vrijkomen bij de sloop van oude gebouwen.

De buitenmuren bestaan uit met aarde gevulde, afgedankte autobanden en de scheidingswanden uit lege blikjes of flessen die worden afgesmeerd met leem of kalk.

Een Earthship is niet aangesloten op het elektriciteitsnet, de waterleiding of het riool. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd tot drinkwater en water voor huishoudelijk gebruik. Afvalwater wordt hergebruikt, zelfs de fecaliën (wc). Die komen via een overstort in een septic tank in een rietaanplant terecht, waar ze dienen als voeding voor dat riet.

Ongeveer 40 vrijwilligers hebben geholpen bij het voltooien van het mozaïek in het earthship. Uit die 40 mensen ontstond een vaste groep vrijwilligers die in 5 maanden heel wat ervaring hebben kunnen opdoen met mozaïek. Mozaïek is bij uitstek geschikt om mensen met elkaar te verbinden, net als de stukjes steen: ‘Ieder steentje is een vervolg op het vorige en een voorbereiding op het volgende steentje. Ieder steentje is belangrijk omdat het bijdraagt aan het uiteindelijke beeld.’

Opdrachtgever woningbouwvereniging SWZ uit Zwolle wil graag dat Atelier Gein de toiletten, de gangen, de keuken, de vloer van het theehuis en de hoofdingang gaat voorzien van mozaïek.

De toiletten

Wie 15 vierkante meter rode wandtegels tot haar beschikking krijgt wil daar natuurlijk direct mee aan de slag! Het grootste toilet is daarom de ‘rode wc’ geworden. De wijze waarop de eerste rijen tegels gelegd zijn lokt creativiteit van vrijwilligers uit en doet recht aan de door mensenhanden gevormde organische muren. In het blauwe herentoilet is op dezelfde manier gewerkt. Leerlingen van het Carolus Clusius College uit Zwolle hebben tegels gemaakt waarvan 1 stukje veranderd is. Deze tegels zijn te zien in de beide toiletten.

 

De wanden aan de zuidzijde

Het grootste gedeelte van de wanden aan de zuidzijde van het Earthship is op ‘gaas’ geplakt door vrijwilligers die veelal 1 dag wilden mee werken. Nadat de bouwvakkers vertrokken waren zijn deze ‘mozaïekmatten” op de wanden geplakt en gevoegd.

Mondriaan in de war!

De keukenwanden in het Earthship waren erg ongelijk, waardoor het niet mogelijk was om met grote tegels te werken zoals in de toiletten. Rechtlijnig denken en werken was absoluut onmogelijk in deze fase van het project. Immers opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers gaan meedenken in het ontwerp, hun inbreng doet er toe in het ontwerp. De kleuren zijn bewust ingetogen gehouden vanwege hygiënevoorschriften.

In de keuken is goed te zien dat er restpartijen tegels zijn gebruikt die qua dikte afwijken.

 Vloer theehuis

De vloer van het theehuis is ter plaatse vooraf uitgetekend en daarna als een legpuzzel met vloertegels van overwegend dezelfde dikte gelegd.

Scherven keramiek

In de keuken en in de toiletten kon vanwege hygiënevoorschriften. niet gewerkt worden met scherven kan kopjes, borden en schoteltjes. Daarom is in de gang die dwars door het Earthship loopt een kapstokwand ontstaan waar vrijwel alleen maar scherven in verwerkt zitten. De gemeenteraad van Zwolle heeft een groot deel van dit mozaïek onder leiding van Ina gemaakt. De vaste vrijwilligers hebben het daarna afgemaakt en ingevoegd.

Hal

Leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle maakten de blauw/groene matten. Een aantal kinderen van de ‘Groendoeners’ gingen aan de slag met de bollen boven de doorgang.

 

 Ingang/Uitgang

 ’De poorten van Egon’

Om de uitgang zijn ‘matten’ verwerkt die gemaakt zijn door dagvrijwilligers in een eerdere fase van het project. Ze zijn passend gemaakt en daarna geplakt en gevoegd. Het idee om deze ‘poort’ als ingang te herhalen ontstond daarna snel. Veel verschillende manieren van werken, denken en vormgeven zijn geïntegreerd in dit mozaïek. Dat zoveel vrijwilligers hebben geholpen bij de bouw van het Earthship wordt op deze manier symbolisch weergegeven.

 

In het earthship is een theehuis gevestigd. Kijk gerust op http://www.doeparknooterhof.nl voor meer informatie.